Türkiyede ilk kez kamusal bir alanda, Beşiktaş'ta Ortaköy Meydanında Yahudiler Hanuka Bayramını kutladı.
Işık Bayramı olarak bilinen Hanuka Bayramı, dünyanın farklı meydanlarında coşkulu bir kalabalıkla kutlanıyor. Ancak Türkiye’de bugüne kadar Yahudiler bu bayramı sadece evlerde ve sinagoglarda kutluyordu.
Bayram bu yıl ilk kez Türkiye’de de bir meydanda kutlandı. Ortaköy Meydanı’na kurulan sahneye Hanuka Bayramı’nda yakılan mumlar konuldu. Ev sahipliğini Beşiktaş Belediyesi yaptı.
Sahne önünde toplanan genç, yaşlı, kadın erkek tüm Yahudiler çok heyecanlıydı. Mutluluktan ağlayan kişi sayısı hiç de az değildi. Yaşlı bir adam “70 yaşındayım, ilk kez böyle bir şeye tanıklık ediyoruz. Çok heyecanlı ve mutluyuz” derken, bir kadın “İlk kez ev ve sinagog dışında bize ait olan bir şeyi dışarıda görüyoruz” diyerek heyecanını paylaştı.
Kutlamaya arkadaşlarıyla gelen genç bir kadın ise tedirginliklerini “Ailem gelmeme izin vermedi, çok tedirgin oldular. Biz de tedirginiz ama bu gelmemize engel olmadı” sözleriyle ifade etti.
Tarihi bir gün
Gecenin organize edilmesine ön ayak olan Şalom gazetesi genel yayın yönetmeni İvo Molinas, süreci şöyle anlattı:
“Tüm dünyada Hanuka meydanlarda kutlanıyor. Geçen hafta bir tweet attım, ‘İstanbul’da da kutlanmasını hayal ediyoruz’ diye. Beşiktaş Belediye Başkanı da buna yanıt verdi. Buna olanak sağlayan devlete de teşekkür ediyoruz. İlk kez müslüman bir ülkede meydanda Hanuka kutlanıyor, o yüzden tarihi bir gün. İlk kez olduğu için güvenlik problemi vardı, çok fazla duyurusunu yapmadık, sadece cemaate yaydık. İnşallah bundan sonra daha çok duyuracağız.”
Kutlamaya Yahudi, Hıristiyan, Müslüman çeşitli din insanları, Beşiktaş Belediye Başkanı Murat Haznedar ve Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı da katıldı.
“Bu gece bir mucize”
Türk Musevi Cemaati Başkanı İzhak İbrahimzadeh, bu kutlamayı bir mucize olarak niteledi.
“Edirne’de bir milat yaşamıştık, burada bir mucize yaşıyoruz. Yıllardır dünyanın birçok şehrinde Hanuka mumlarımızın yakılışının fotoğraflarına imrenerek baktık. Neden bizler yüzyıllar önce bu özgürlüğü yaşayabilmemize kucak açan ülkemizde kardeşlik ve sevgi ışığımızın coşkusunu aynı şekilde paylaşamamışız. Yaşanarak oluşmuş korkuların yarattığı önyargılar ve ön yargıların beslendiği ötekileştirmelerle yarattığımız yeni korkularla kapanmışız ve ışığımızı içimize hapsetmişiz. Ancak bir gün geliyor ki, bugün burada olduğu gibi, her kesimi sarmaya başlayan önyargılar, ötekileştirmeler ve korkuları aşmayı hep birlikte beceremezsek bu duvarlar hepimizi yok etmeye başlıyor. Hanuka Bayramı’nın hikayesi de aslında farklılıklar içinde bir olana birlikte ulaşabilmenin hikayesi. Karanlıkları birlikte aydınlatabilecek ışığı oluşturabilmenin hikayesidir.”
“Hayatımın en görkemli gecesi”
Hahambaşı İshak Haleva ise “Bu geceyi yaşamımın en görkemli hadisesi olarak gönlümde muhafaza edeceğim. Bu mumların ruhlarımızı aydınlatmasını temenni ediyor, ülkemize ve dünyaya hayırlar getirmesi için hepimizin tanrısına niyazda bulunuyorum” dedi.
Hanuka sözcüğü İbranice “adanma, ithaf etmek” anlamlarına geliyor. Ayrıca “Işık Bayramı” ya da “Yeniden Adanma Bayramı” olarak da anılıyor. İbrani takvimine göre Hanuka Bayramı, Kislev ayının 25’inde yakılacak ilk mumla başlayıp sekiz gün ve sekiz gece boyunca devam ediyor.
Bu gece Hanuka’nın son gecesiydi. Sahnedeki 9 mumu da sırayla din insanları ve çeşitli temsilciler yaktı. Son mumu ise geleceğin teminatı adına çocuklar yaktı. Ardından genç yaşlı tüm Yahudiler büyük bir coşkuyla Hanuka şarkısını söyledi.
Törene İstanbul Valiliği ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin yanı sıra Dışişleri Bakanlığı yetkilileri ve İstanbul Müftülüğü temsilcileri de katıldı.
Ortaköy Sinagogu Hahamı ile Ortaköy Camii imamı birlikte mum yaktı.
ABD, İspanya ve İsrail başkonsolosları da törende yer aldı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan geçtiğimiz günlerde bir mesaj yayınlarak Musevi yurttaşların Hanuka Bayramı'nı tebrik etmişti.